Ons verhaal
Hillekens Hoeve is een echt familiebedrijf dat al zeven generaties boert in het buitengebied van de gemeente Etten-Leur. De familie Verhulst bestaat uit Jack en Annelies en hun drie kinderen Maartje, Sander en Anke. Sinds 2018 maakt Henri van den Boomen ook deel uit van het gezin. Samen met zijn vrouw Maartje wil Henri het bedrijf van Jack en Annelies op termijn overnemen.
Jack Verhulst
Ik ben de zevende generatie op het melkveebedrijf in Etten-Leur. Je kunt mij omschrijven als een gepassioneerde visionair die graag het beste voor mens en dier wil waarmaken. Uitgangspunt is voor mij altijd de natuur. In 2006 hebben we natuur aangeplant op onze nieuwe locatie. Dit was heel ideëel, want na 15 jaar zoeken naar een geschikte locatie was het ons heel wat waard om onze toekomst op het Vlaanderbos voort te kunnen zetten. Daarom gaven we wat terug aan de omgeving wat voor ons veel waarde heeft: natuur. Ik koos bewust om niet mee te blijven doen aan de ratrace to the bottom, maar om gezond voedsel met toegevoegde waarde te produceren. Voor mij is dat biologisch geworden. Na zeven generaties weet ik hoe belangrijk het is om heel goed met de bodem om te gaan; het is ons kapitaal!
Annelies Verhulst
Voor mij is het boerenleven niet vreemd, want ik heb een agrarische achtergrond. Ik zorg ervoor dat alles in het huishouden en rondom de boerderij draait, zodat Jack zich kan focussen op de koeien. In 2016 rondde ik een opleiding tot Natuurvoedingsadviseur af en in 2017 volgde ik de cursus: Verrassend Zure Zuivel-producten. Ik ben erg geïnteresseerd in voeding en gezondheid en vertel hier ook graag over bij excursies en rondleidingen. Sinds oktober 2021 maak ik zuivel van onze eigen melk in onze zelfgebouwde ruimte.
Maartje van den Boomen - Verhulst
Ik heb altijd aangegeven dat ik geen toekomst voor mezelf op het bedrijf van mijn ouders zag en ben daarom bouwkunde en planologie gaan studeren. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Toen ik Henri in 2018 leerde kennen, begon ik steeds meer na te denken over mijn toekomst en zag ik die als achtste generatie op Hillekens Hoeve steeds meer zitten. Mijn interesse ligt in de verbinding met de consument en korte ketens. Samen met mijn moeder maak ik zuivel van onze eigen melk en bekijk ik de mogelijkheden om mooie producten lokaal te verkopen.
Henri van den Boomen
Ik ben opgegroeid op de boerderij van mijn ouders in Westerhoven, heb Agrotechniek gestudeerd in Wageningen en ben werkzaam geweest bij verschillende bedrijven die diensten verlenen in de agrarische sector. Van 2017 tot 2020 was ik voorzitter van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). In de zomer van 2018 heb ik Maartje leren kennen via de campagne Liefde voor de Boerderij. Ik wil graag met Maartje het bedrijf van haar ouders overnemen. Eén dag in de week werk ik mee op Hillekens Hoeve en in de weekenden ben ik er ook regelmatig te vinden.
Tijdlijn
1832
Gemengd boerenbedrijf begonnen aan de Bankenstraat
In het jaar 1832 is de boerderij van de familie Verhulst gebouwd. Het bedrijf startte aan de Bankenstraat in Etten-Leur en was een gemengd bedrijf. Naast koeien was er ruimte voor akkerbouw, varkens en kippen.
1961
De zesde generatie op het familiebedrijf
In 1961 namen Aart en Riet Verhulst als zesde generatie het bedrijf aan de Bankenstraat over van de ouders van Aart. Zij kozen in 1973 ervoor om alleen met de koeien verder te gaan.
1982
Jack als zevende generatie op het bedrijf
Jack werkte al een tijd volop mee in het bedrijf en ging op 19-jarige leeftijd in maatschap met zijn ouders. Ook rondde hij in dat jaar zijn opleiding aan de Middelbare Agrarische School in Breda af. Hij is zevende generatie die het bedrijf voortzet.
1990
Melkveebedrijf J. & A. Verhulst
Vanaf 1990 zijn Jack en zijn vrouw Annelies eigenaar van Melkveebedrijf J. & A. Verhulst. In de loop der jaren werd steeds duidelijker dat er aan de Bankenstraat geen uitbreiding in grond mogelijk was. Dit zorgde ervoor dat er onvoldoende mogelijkheden waren om de koeien volop naar buiten te doen. Ze zochten daarom naar een andere locatie.
2007
Verplaatsing naar het Vlaanderbos &
aanplant van 1,5 hectare natuur
Oktober 2007 was het moment dat de familie Verhulst naar het Vlaanderbos verhuisde – circa één kilometer van de locatie aan de Bankenstraat. De wens om de gronden (in eigendom) zoveel mogelijk bij het bedrijf te hebben, werd hiermee vervuld. Tegelijkertijd met de verplaatsing is op eigen initiatief 1,5 hectare natuur aangeplant.
© Wim van Boekel
© Hans van Berkel
2010
Met de aanleg van natuur en de brede aandacht die zij besteden aan biodiversiteit en duurzaamheid, hebben ze op 3 september 2010 de B.O.V. trofee gewonnen. Deze trofee wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de B.O.V. verkiezing (Beste Ondernemers Visie) die de plaatselijke Junior Kamer organiseert. Het thema van dat jaar was: “De Groenste Ondernemer”.
B.O.V. trofee voor De Groenste Ondernemer
2011
Gestart met het telen van baktarwe voor een nieuw streekproduct
In 2011 nam Jack contact op met Korenmolen De Lelie en bakkerij Mark Elias uit Etten-Leur met het idee om een nieuw streekproduct op de markt te brengen. In dit jaar is de eerste baktarwe gezaaid. Korenmolen De Lelie maalt de tarwe en bakker Mark Elias bakt van dit meel in het weekend het Molenbrood.
2013
Voorbereidingen voor het produceren van A2A2-melk
Vanaf 2013 selecteert de familie Verhulst hun koeien op de aanwezigheid van het A2A2-gen. Daarnaast zijn Fleckvieh- en Braunviehkoeien aangekocht uit Duitsland en Oostenrijk. Deze dieren zijn van tevoren getest op de aanwezigheid van het A2A2-gen.
2015
In omschakeling naar biologisch
Vanaf maart 2015 startte het melkveebedrijf met de omschakeling naar biologisch. Zo'n traject duurt ongeveer twee jaar. In het eerste jaar schakel je om met de grond. Dit betekent dat je geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen meer mag gebruiken. In het tweede jaar schakelen ook de koeien om en krijgen zij alleen nog maar biologisch voer. Het traject om biologisch te worden is een uitdaging. Je bent in het tweede jaar al volledig biologisch aan het produceren, maar hier wordt je nog niet voor betaald; het product is nog gewoon gangbaar. Doordat je niet kunt bij- sturen met kunstmest of bestrijdingsmiddelen ben je meer afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden.
© Alexander Vingerhoeds
2017
Biologisch, een melktap en een nieuwe naam: Hillekens Hoeve
Sinds 14 oktober 2017 is Melkveebedrijf J. & A. Verhulst officieel gecertificeerd biologisch en geheel A2A2. Ook veranderden ze de bedrijfsnaam in: Hillekens Hoeve biologisch melkveebedrijf. Vanaf het moment dat zij biologisch zijn, is ook een melktap op het erf geplaatst. Hier kunnen klanten zelf rauwe, biologische A2A2-melk tappen.
© Alexander Vingerhoeds
2018
Aanmoedingsprijs De Agrofoodpluim gewonnen
Op 20 september 2018 hebben Jack en Annelies uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim ontvangen. Deze pluim is een aanmoedigingsprijs voor goede initiatieven die bijdragen aan veilig, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Het doel van deze prijs is om anderen in de sector te inspireren en te enthousiasmeren om dit voorbeeld te volgen.
© Wim Hollemans
© Wim Hollemans
2019
A2A2-certificaat en een agroforestry-project
In 2017 was de hele veestapel al volledig A2A2, maar in 2019 ontving de familie Verhulst hier een officieel certificaat voor. Hillekens Hoeve is het tweede bedrijf in Nederland dat gecertificeerd is. In 2019 heeft de familie Verhulst ook een groot aantal notenbomen geplant op 1 hectare grond aan huis. Deze notenbomen maken deel uit van een agroforestry-project.
2020
Landschapsdiensten te koop
Begin 2020 heeft Jack het initiatief genomen om de bijdrage die hij – maar ook andere melkveehouders – leveren aan landschap, natuur, biodiversiteit, waterkwaliteit, dierenwelzijn, beleving en klimaatadaptatie betaald te krijgen. Deze groep melkveehouders is op initiatief van Jack verenigd in de coöperatie De Landschapsboeren.
2021
gestart met het maken van zuivelproducten
Sinds oktober 2021 zijn Maartje en Annelies gestart met het maken van zuivelproducten van eigen biologische A2A2-melk. Het assortiment bestaat uit gepasteuriseerde melk, chocolademelk (op aanvraag), yoghurt (met vruchten), vanillevla en hangop (met vruchten).
2024
langdurige samenwerking met Staatsbosbeheer & vleesverkoop
Landbouw en natuur gaan prima samen! Sterker nog: landbouw kan niet zonder natuur! Wij zijn daarom een langdurige samenwerking met Staatsbosbeheer aangegaan om percelen in natuurgebied Kelsdonk/Zwermlaken te beheren. Ook zijn we sinds juni gestart met vleesverkoop van eigen biologisch, grasgevoerde dubbeldoelkoeien.
© Wim Hollemans