Gezonde dieren
Een gezonde bodem is de basis voor ons bedrijf, maar zonder gezonde dieren verdienen we geen goede boterham. In totaal hebben we zo’n 95 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Voor Nederlandse begrippen is dit een gemiddeld bedrijf. Het bijzondere aan ons bedrijf is dat wij gecertificeerd biologisch produceren. In Nederland produceren circa 500 melkveehouders op deze manier. In Brabant zijn dat er ongeveer veertig.
Grasgevoerd
Het maag- en darmstelsel van onze koeien is ingesteld op gras en kruiden. Omdat niet het hele jaar vers gras groeit, eten de koeien in de winter hooi (gedroogd gras), kuilgras en biologisch krachtvoer (o.a. grasbrok, gemaakt van gras van eigen land). Daarnaast krijgen de koeien Keltisch zeezout voor extra mineralen.
In gras zitten veel onverzadigde Omega-3 vetzuren, waardoor ontstekingen bij dieren minder vaak voorkomen. Deze vetzuren zitten ook in het vlees en de melk en zijn dan weer gezond voor de mens.
Een andere reden om alleen gras te laten groeien is dat de bodem niet bewerkt hoeft te worden en de bodem het hele jaar bedekt blijft. Daarnaast wordt soja en graan vaak vanuit verre landen geïmporteerd. Dit kost niet alleen geld, maar is ook slecht voor het milieu.
in de wei
Zowel de koeien als het jongvee gaan zoveel mogelijk de wei in om zelf te grazen. Een koe is immers een graasdier! Als de koeien zelf grazen, is dit goed voor zowel de koe, de economie, het milieu als het landschap.
Gras wordt direct door de koeien omgezet in melk, zonder dat we daar met een machine iets voor hoeven doen. Ook draagt beweiden bij aan een gezond bodemleven, omdat de mest van de koeien direct door de bodem kan worden opgenomen.
Voor biologisch is de eis dat de koeien minimaal 180 dagen per jaar, 8 uur per dag naar buiten gaan. Bij ons gaan de koeien van eind maart tot begin december zoveel als mogelijk dag en nacht naar buiten. De afgelopen jaren hebben onze koeien jaarlijks ruim 4.000 uur buiten gelopen!
fleckvieh
Op Hillekens Hoeve lopen er verschillende rassen rond, maar de grootste groep bestaat uit Fleckvieh-koeien. Dit ras komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk.
Kenmerkend voor deze koeien is dat zij over het algemeen een erg goede weerstand hebben. Omdat we geen antibiotica gebruiken, past dit ras prima bij ons bedrijf. Fleckvieh-koeien worden ook wel dubbeldoeldieren genoemd, omdat zij geschikt zijn om zowel melk als vlees te produceren.